Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (2024)

Laatste update: 30 maart 2023.

Napels is gelegen in het zuiden van Italië en heeft jarenlang een slechte reputatie gehad, mede door de actieve rol van de maffia. Veel mensen dachten daarom dat Napels gevaarlijk zou zijn. Gelukkig weten steeds meer reizigers deze stad te waarderen, want Napels is wel degelijk een fantastische stad. Inmiddels ben ik 4 keer in Napels geweest en het is een van mijn favoriete steden ter wereld. Benieuwd wat er te doen is in Napels? In deze uitgebreide reisgids lees je mijn aanraders en tips voor Napels in Italië. Niet alleen tips voor het centrum van Napels, maar ook voor de omgeving inclusief gave activiteiten. Zo haal je alles uit jouw bezoek!

Wist je dat Napels in Italië een van de oudste steden van Europa is? De stad werd gesticht door de Grieken, maar een paar eeuwen later was Napels in handen van de Romeinen. In deze periode verdween de Griekse invloed beetje bij beetje. De stad kreeg een nieuwe naam (van Neapolis naar Napoli) en steeds meer Romeinse bouwwerken domineerden het straatbeeld. Nog altijd zie je beide invloeden terug in de stad.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (1)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (2)

Inhoudsopgave

  • Is Napels veilig of gevaarlijk?
  • Waar verblijven in het centrum van Napels?
  • Wat te doen in het centrum van Napels?
  • Tips voor de omgeving van Napels
  • Praktische aanraders voor Napels

Is Napels in Italië veilig of gevaarlijk?

Waar Napels soms nog als gevaarlijk wordt bestempeld, is niets minder waar. Als toerist ben je gewoon veilig in Napels en ik heb me hier dan ook nog nooit onveilig gevoeld. Napels is voor toeristen in principe net zo veilig als veel andere (grote) steden in Europa. Natuurlijk zijn hier zo nu en dan zakkenrollers actief en kan er wat gebeuren op straat, maar dat is in elke relatief grote stad zo. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je naar Napels gaat.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (3)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (4)

Tips voor overnachten in het centrum van Napels

Napels is geen dure stad en daarom kan je hier best betaalbaar overnachten. Ik raad daarbij wel sterk aan in het historisch centrum te verblijven, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de Spaccanapoli (de hoofdstraat). Na 4 keer in Napels te zijn geweest, vind ik Corte Capomazza nog altijd de fijnste accommodatie waar ik heb verbleven. Dit heerlijke appartement ligt letterlijk om de hoek van de gezellige hoofdstraat en binnen no time loop je naar terrasjes en restaurants. Het appartement bevindt zich op 2 hoog achter een enorme gate, waardoor het goed afgesloten is en je in alle rust kan slapen. Het appartement biedt verder alles wat je nodig hebt: van een keukentje tot airco en van een kleine woonkamer tot een inloopkast. Wil je jezelf verwennen met meer luxe? Dan raad ik zeker La Casa Sul Nilo aan, en dan met name het Superior Appartement of het Deluxe Appartement. De kamers zijn werkelijk prachtig, alsof je in een paleis slaapt!

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (5)

Wat te doen in het centrum van Napels? 14 tips!

Napels barst van de kleurrijke gebouwen, bomvolle terrasjes en een hoop gezelligheid. De stad heeft echter ook een rauw randje en juist die combinatie maakt Napels zo leuk. Hieronder vind je alle leuke tips voor wat er te doen is in het centrum van Napels.

Volg de free walking tour door het centrum van Napels

Zoals in veel steden kan je ook in het centrum van Napels een gratis walking tour volgen. Zelf vind ik dit altijd een van de leukste dingen om te doen in een stad en zo ook in Napels. Je hebt daarbij keuze uit 2 verschillende tours, afhankelijk van wat jou het meeste aanspreekt. Kies je voor een tour over de geschiedenis van Napels of wil je vooral de highlights ontdekken? De tours duren beide ongeveer 2 uur en je kunt het via deze website reserveren. Hoewel de tours gratis zijn, is een fooi natuurlijk wel op zijn plaats.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (6)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (7)

Bekijk het uitzicht vanaf Castel Sant’Elmo

Zowel in het centrum als in de omgeving van Napels vind je 7 kastelen, waarvan Castel Nuovo, Castel dell’Ovo en Castel Sant’Elmo verreweg de bekendste zijn. Vanaf dit laatste kasteel heb je een prachtig uitzicht over Napels en omgeving. Om hier te komen moet je wel flink wat treden beklimmen. Loop vanuit het centrum van Napels naar de Spaanse wijk om vanuit hier door te lopen naar het kasteel. Het is een pittige klim, zeker als het warm en zonnig is, maar dan heb je ook wat. Eenmaal bovenaan de Vomero-heuvel heb je een weids uitzicht over de stad, maar je kijkt ook uit op de Baai van Napels en op de Vesuvius vulkaan. Wil je het kasteel betreden? Dan betaal je €5 per persoon.

Tip: ook het Castel Nuovo is een bezoek waard. Dit indrukwekkende kasteel is niet voor niets een van de populairste bezienswaardigheden van Napels..

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (8)

Ontdek de ondergrondse wereld

In Napels gebeurt niet alleen een hoop boven de grond, ook ondergronds valt er genoeg te ontdekken. Zo kent Napels een uitgebreid ondergronds netwerk dat 40 meter diep gaat. De ondergrondse wereld van Napels is echter op bijzondere wijze ontstaan. Ooit was de huidige ondergrondse wereld de oude stad, maar door een enorme modderstroom vanuit een nabijgelegen berg – wat werd veroorzaakt door dagenlang regenval – overstroomde het centrum. De stad kwam onder een dikke laag modder te liggen en werd zo verwoest. Men besloot hier bovenop te bouwen, waardoor er een nieuwe stad ontstond. Vandaar dat Napels ‘nieuwe stad’ betekent. Toen de WOII uitbrak, diende een deel van het ondergrondse stelsel als schuilplaats. Tevens werd dit flink uitgebreid, waardoor men een lange tijd onder de grond kon leven.

Tegenwoordig kun je op meerdere plekken in Napels de ondergrondse wereld bezoeken. Je hebt daarbij keuze uit verschillende tours, die alle een andere focus hebben. Ik raad aan mijn artikel over de verschillende ondergrondse tours in Napels te lezen voor alle informatie en tips, maar hier vind je alvast de verschillende opties op een rij:

  • Napoli Sotterranea: de populairste ondergrondse tour (centrum Napels). De kosten zijn €10 per persoon en de tour duurt ongeveer 1,5 uur. Dit deel werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en hier bewonder je o.a. oude winkels, een theater, een aquaduct en meer. Tickets koop je hier online.
  • Neapolis Sotterata: deze tour kost €10 en duurt ongeveer 1 uur (centrum Napels). Dit deel is pas na de Tweede Wereldoorlog ontdekt, dus dit werd niet gebruikt als schuilplaats. Hier zie je nog hoe de oude stad was ingedeeld voordat het werd bedolven onder modder. Tickets koop je hier.
  • Galleria Borbonica: deze tour kost €11 en duurt 1 uur (net buiten het centrum). Hier loop je door een tunnel die ooit zo breed moest worden dat er vervoer doorheen kon rijden. Duizenden Italianen verscholen hier tijdens de oorlog en daarom vind je hier bijvoorbeeld nog een oud ziekenhuis. Tickets kun je hier kopen.
  • Catacomben: de tour kost €11 en duurt wederom 1 uur (net buiten het centrum). Hier liggen belangrijke Napolitanen begraven. Tickets koop je hier.
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (9)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (10)

Stap een dagje op de fiets

Een van de leukste dingen om te doen in Napels is meegaan op een fietstour. Een goede organisatie die wereldwijd interessante fietstours aanbiedt is Baja Bikes. Het is leuk om op een van de eerste dagen deze fietstour langs de highlights te maken, waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden van Napels ontdekt. Tegelijkertijd leer je alles over Napels en haar geschiedenis. De fietstour duurt ongeveer 3 uur en dit kost €45 per persoon. Je hebt daarbij ook keuze uit een fietstour in het Nederlands, mocht je dat liever willen.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (11)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (12)

Eet de beste Napolitaanse pizza’s

Wist je dat de pizza oorspronkelijk uit Napels komt? Alleen al daarom zou je de stad eens moeten bezoeken. Pizza was ooit alleen populair onder de armen in Napels, maar na een bezoek van koningin Margherita werd de pizza ook populair onder de middenklasse en zelfs onder de hogere klassen van de samenleving. Koningin Margherita testte meerdere pizza’s, maar vond de pizza met tomaat, mozzarella en basilicum het lekkerst. Zo is de naam ‘Pizza Margherita’ ontstaan. Bovendien is deze pizza gemaakt aan de hand van de kleuren van de Italiaanse vlag. Rood komt van de tomaat, wit komt van de mozzarella en groen komt van het basilicum. Benieuwd waar je de beste pizza’s van Napels eet? Check dan mijn artikel met de beste restaurants in Napels.

Leuk weetje: inmiddels is de pizza zo heilig in Napels dat het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast is er een speciale wet opgesteld met regels waaraan de Napolitaanse pizza moet voldoen. Pas als je deze regels nastreeft, krijgt jouw pizza een speciaal keurmerk. Een van de voorschriften is dat de pizza maximaal 1 minuut in de oven mag, zodat er zo’n 60 pizza’s per uur gebakken kunnen worden. Bestel je een pizza in Napels, dan wordt deze daarom in no time geserveerd. Wil je weten hoe je zelf een Napolitaanse pizza maakt? Check dan deze pizzaworkshop!

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (13)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (14)

Ga mee op een streetfood tour

Een van mijn favoriete activiteiten om te doen in een stad is het volgen van een foodtour en ook in Napels kan je verschillende tours volgen. Uit eigen ervaring is gebleken dat je tijdens een foodtour niet alleen heerlijk gaat eten en drinken, maar een stad zo ook op een andere manier leert kennen. Je struint immers met een gids rond de stad die je meer vertelt over de stad. Bovendien is eten natuurlijk onderdeel van de cultuur. Het leuke aan Napels is dat de stad een hoop eigen traditionele gerechten en snacks kent. De beste foodtour in Napels is deze tour, welke €38 kost en ongeveer 2,5 uur duurt. Tijdens de tour proef je alle lekkernijen die je in Napels zeker gegeten moet hebben en je leert meer over de eetcultuur. De tour sluit je af met een glaasje limoncello en met een goedgevulde maag. Een dikke aanrader!

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (15)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (16)

Doe kerstinkopen bij Via San Gregorio Armeno

In het straatje Via San Gregorio Armeno is het ieder seizoen kerst. Dagelijks geniet je hier van eindeloos veel kraampjes vol kerstdecoraties. Er worden hier vooral een hoop zelfgemaakte kerststalletjes aangeboden, de een nog uitbundiger dan de ander. Maar je vindt hier ook miniaturen van bekende figuren zoals Maradona, een icoon in Napels.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (17)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (18)

Borrel rond Spaccanapoli

Centro Storico, het historisch centrum van Napels, concentreert zich rond de Spaccanapoli. Deze 2 kilometer lange en smalle straat loopt dwars door het oude centrum van Napels en verdeelt de stad in tweeën. Niet voor niets is de vertaling letterlijk ‘gespleten Napels’. Aan de Spaccanapoli liggen de leukste barretjes en restaurantjes, en het is de plek waar zowel locals als toeristen samenkomen. Vergeet ook zeker niet de kleine zijstraatjes in te slaan, waar je tevens veel leuke trattoria’s vindt. En kijk af en toe omhoog naar de kleurrijke balkonnetjes vol bloemen. Het gehele oude centrum van Napels staat op de Werelderfgoedlijst op UNESCO.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (19)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (20)

Ontdek Quartieri Spagnoli

Quartieri Spagnoli, de Spaanse wijk van Napels, was vroeger een gevaarlijke achterstandsbuurt. De wijk werd gekenmerkt door veel werkloosheid waar de maffia actief was. De criminaliteitscijfers lagen hoog en Quartieri Spagnoli werd daardoor vaak gemeden. Tegenwoordig is het een sfeervolle wijk waar je zeker even doorheen moet wandelen. De met kinderkopjes geplaveide straatjes en balkonnetjes vol wasgoed tekenen het straatbeeld. Bovendien vind je hier tal van leuke restaurantjes en barretjes, meer daarover in mijn eerder genoemde artikel met tips voor eten en drinken in Napels. Overigens was Quartieri Spagnoli niet de gevaarlijkste maffiawijk van Napels, dat was en is nog altijd de wijk Scampia.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (21)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (22)

Maak een wandeling over de Lungomare

De Lungomare is de promenade van Napels, gelegen net buiten het historisch centrum. De boulevard is een kleine 3 kilometer lang en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de kust. Tevens zie je de Vesuvius vulkaan in de verte liggen. Aan de Lungomare vind je o.a. exclusieve hotels en ook het oudste kasteel van Napels is hier gevestigd (Castel dell’Ovo). De sfeer is hier compleet anders dan in het historisch centrum van Napels. Het is hier vrij rustig en je kan hier heerlijk wandelen of fietsen. Vooral tijdens de zonsopgang is het een grote aanrader een wandeling over de boulevard te maken. Tijdens een wandeling kom je een hoop hardlopers tegen terwijl je geniet van de ochtendzon. Daarna is het overigens een aanrader een koffietje te drinken in de haven aan de Lungomare. Hier vind je een aantal heerlijke terrasjes aan het water!

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (23)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (24)

Ga een dagje shoppen

Napels zou ik niet zozeer bestempelen als een goede stad om te shoppen, toch vind je hier een grote winkelstraat met een hoop ketens. Die winkelstraat heet Via Toledo, waar je o.a. de Zara, H&M en meer ketens vindt. Een andere plek die je ook niet mag missen is Galleria Umberto. Dit 19e eeuwse gebouw is een van de mooiste architectonische parels van Napels, met een prachtige glazen koepel en een mozaïeken vloer. In de galerij zijn een aantal winkels gevestigd, maar eigenlijk is de galerij zelf de echte trekpleister.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (25)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (26)

Verken de verschillende pleinen

Zoals in steden als Rome en Turijn vind je ook in Napels meerdere pleinen. Op de meeste pleinen zijn leuke terrasjes gevestigd waar je lekker wat kan drinken en mensen kan bekijken. Een plein dat je in ieder geval niet mag missen is Piazza Plebiscito, waar je ook het Koninklijk Paleis en de San Francesco di Paola Basiliek vindt. Wil je liever ergens wat eten of drinken? Ga dan naar de pleintjes Piazza Gesu Nuovo of naar Piazza Bellini. Veel locals komen hier ‘s avonds samen om te borrelen.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (27)

Ontdek de stad per Hop-On-Hop-Off bus

Het mag dan cliché zijn, maar de Hop-on-Hop-Off bus blijft een heerlijke manier om in korte tijd veel van de stad te zien. Bovendien kan je op verschillende plekken uitstappen om een deel van de stad te ontdekken. Daarom is het ook nog eens praktisch. De Hop-On-Hop-Off bus loopt van het centrum van Napels tot de rijkeren buurt boven op de heuvels aan de kust. Dit laatste deel is tof om te zien, want dit is weer compleet anders dan de rest van Napels. Zelfs voor ons was dit deel na 4 bezoeken aan Napels een verrassing. Een ticket voor de Hop-On-Hop-Off bus kost €24 per persoon en een kaartje is 24 uur geldig. Hiermee kan je op verschillende plekken in de stad in- en uitstappen. Ideaal!

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (28)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (29)

Relax op de stranden van Napels

Napels staat absoluut niet bekend als strandbestemming, maar wist je dat je in de buurt van de stad meerdere stranden vindt? Een van de beste stranden vind je op deze locatie, waar vooral de locals heel graag komen op warme dagen. Toeristen vind je hier bijna niet en je ligt hier ongetwijfeld hutjemutje, maar het is wel een echt strand waar je een dagje goed kan vertoeven. Lees meer over de stranden van Napels in mijn artikel daarover.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (30)

Wat te doen in de omgeving van Napels? 6 tips!

Vanuit Napels kan je tal van leuke uitstapjes maken en je kan de stad dan ook goed combineren met andere plekken in het zuiden van Italië. Hieronder vind je de leukste tips voor wat te doen in de omgeving van Napels.

Struin door Pompeii

Op nog geen 30 minuten rijden vanaf Napels vind je de eeuwenoude stad Pompeii. Deze stad werd in 79 na Christus volledig bedolven onder as toen de nabijgelegen Vesuvius vulkaan uitbarstte. In 1 klap werd deze ooit zo belangrijke handelsstad verwoest. Pas 16 eeuwen later werd de stad herontdekt en uitgegraven. Tegenwoordig kun je de oude stad bezoeken, waarbij je versteende mensen, eeuwenoude potten en fresco’s bewondert. Je krijgt tijdens een wandeling door Pompeii een goed beeld van hoe men hier vroeger leefde en het uitzicht vanaf de oude stad is prachtig. Ik raad sterk aan van tevoren jouw ticket voor Pompeii te kopen, gezien hier soms een rij van een uur of langer staat. Met dit skip-the-lineticket kan je gelukkig zo doorlopen. Een ticket kost €23 en je bent zo’n halve dag zoet. Lees ook hier meer informatie over een bezoek aan Pompeii.

Tip! In het Nationaal Archeologisch Museum in het centrum van Napels bewonder je o.a. archeologische vondsten uit Pompeii. Bovendien vind je hier een grote kunstcollectie. Ideaal om hier een bezoek aan te brengen als je meer wilt weten over Pompeii of als je geen tijd hebt om de oude stad te bezoeken. Een ticket voor het museum koop je hier.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (31)

Beklim de Vesuvius vulkaan

Vlakbij Pompeii en op zo’n uurtje reizen vanuit Napels vind je de beruchte Vesuvius vulkaan, welke in 79 na Christus een hoop schade heeft aangericht. De vulkaan is al jarenlang aan het slapen, dus je kunt het zonder zorgen beklimmen. De klim naar de top van de vulkaan is vrij gemakkelijk, hoewel het vulkaanzand het wat zwaarder maakt. Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de Baai van Napels met haar verschillende eilanden. Een ticket voor de Vesuvius vulkaan dien je van tevoren te kopen en dat doe je hier online voor €14. Lees ook zeker mijn artikel over het beklimmen van de Vesuvius vulkaan.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (32)

Bezoek Herculaneum

Wist je dat de Vesuvius vulkaan niet alleen Pompeii verwoestte? Ook de stad Herculaneum kreeg het zwaar te verduren, gelegen aan de andere kant van de Vesuvius vulkaan. Pompeii was een welvarende stad, Herculaneum was echter nog rijker. En hoewel Pompeii goed bewaard is gebleven, is Herculaneum nog beter intact gebleven. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de stad werd bedekt onder 20 meter dikke lava, terwijl Pompeii juist werd bedolven onder as. Daardoor bewonder je in Herculaneum nog tal van huizen met schilderingen en zelfs meubels. Behoorlijk indrukwekkend! Het grote verschil met Pompeii is dat je hier geen versteende mensen kan zien en dat de stad een stuk kleiner is. Desalniettemin kan je je wel beter voorstellen hoe men hier vroeger leefde. Tickets voor Herculaneum kosten €17.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (33)

Roadtrip langs de Amalfikust

De Amalfikust wordt vaak bestempeld als een van de mooiste gebieden ter wereld. Niet voor niets staat dit op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze prachtige kustlijn in het zuiden van Italië loopt over het schiereiland Sorrento en overbrugt zo’n 50 kilometer. De regio bestaat uit tal van pittoreske dorpjes die tegen heuvels zijn opgebouwd, met vaak een fantastisch uitzicht op zee. De dorpjes kenmerken zich door lieflijke straatjes vol mooie bloemen, limoenen en terrasjes. Daarnaast kan je hier een dagje goed vertoeven op het strand met af en toe een verkoelende duik in de zee. Ook kan je prachtig wandelen door de Amalfikust. Huur een auto of scooter en ga een dagje op roadtrip langs de Amalfikust. Je kan hier echter ook per boot of trein naartoe reizen. Vind hier de mooiste route langs de Amalfikust en vergeet zeker geen ijskoud glaasje limoncello te drinken, wat oorspronkelijk uit Sorrento komt!

Tip: wil je met de auto op pad? Neem mijn artikel met alle tips voor een auto huren in Italië dan even goed door. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (34)

Vertoef een dagje op Capri

Het eiland Capri behoort officieel niet tot de Amalfikust, maar het ligt in de nabijgelegen Baai van Napels. Vanaf de stad kun je de boot nemen naar het eiland toe, een tocht van ongeveer 1 uur. Capri stond jarenlang bekend als de ultieme vakantiebestemming onder de rich and the famous en je komt hier dan ook veel luxueuze winkels, high-end hotels en chique restaurants tegen. Tegenwoordig is het voor iedere soort reiziger leuk, hoewel de prijzen hier nog altijd iets hoger liggen. Wil je een dagje op Capri spenderen? Overweeg dan deze heerlijke dagexcursie naar Capri inclusief lunch, vervoer en een boottocht.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (35)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (36)

Tour een dagje op Ischia of Procida

In de Baai van Napels liggen ook de eilanden Ischia en Procida, wederom heerlijke eilanden waar je prima een volledige dag kan vertoeven. Het grote voordeel van Ischia en Procida is dat ze een stuk onbekender zijn dan Capri. Daardoor kom je hier veel minder toeristen tegen en de prijzen liggen een stuk lager. Procida heb ik helaas nog niet bezocht, maar Ischia kan ik zeker aanraden. Wij maakten een dagtrip naar Ischia, waarbij we bij aankomst een scooter huurden en lekker op pad gingen. Alle tips voor Ischia vind je in mijn uitgebreide reisgids daarover incl. tips voor eten en drinken!

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (37)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (38)

Praktische tips voor een bezoek aan Napels

Vervoer van de luchthaven naar het centrum van Napels

Als je op het vliegveld bent aangekomen, pak je het beste de snelbus (de Alibus genoemd) naar het centrum van Napels. Je kan daarbij uitstappen bij het algemene treinstation of bij de haven van Napels. Het treinstation is slechts 15 minuten rijden, de haven ruim 30 minuten. Je betaalt altijd €5 per persoon, ongeacht waar je wilt uitstappen. Vanaf beide plekken loop je zo naar de binnenstad toe.

Vervoer in Napels

Eenmaal in Napels kan je vrijwel alles lopend doen. Je zal voornamelijk rond het historisch centrum blijven, tenzij je natuurlijk een dagtour maakt naar een van de bovengenoemde plekken. Wil je een dagtour maken, dan kan je vaak met de metro reizen. In Napels betaal je €3,50 voor een metrokaartje en daarmee kan je 140 minuten lang onbeperkt reizen. En reizen met de metro is helemaal niet zo erg, want de metrostations in Napels zijn vaak rijkelijk versierd met moderne en digitale kunst. Sterker nog: het grote Toledo station heeft 2 keer de titel ‘mooiste metrostation in Europa’ gewonnen.

Heb jij nog vragen over bovenstaande tips voor wat te doen in Napels centrum en omgeving? Of heb je zelf nog goede aanraders voor leuke activiteiten in Napels? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder! Of keer naar de ideale reisroute door Zuid-Italië voor als je op zoek bent naar een mooie rondreis.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (39)
Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (40)

FAQ over wat te doen in Napels

Is Napels een aanrader?

Er zijn genoeg mensen die Napels wat viezig en grimmig vinden, maar ik vind Napels een hele dikke aanrader. Er is ontzettend veel te doen en te zien in de stad, en ook in de omgeving valt er veel te ondernemen. Bovendien vind ik Napels juist erg gezellig!

Waar moet je niet zijn in Napels?

Het eerdergenoemde Scampia is een plek die je beter kan mijden in Napels, gezien deze buurt nog als gevaarlijk wordt gezien. Deze wijk ligt echter niet in de buurt van Centro Storico, dus de kans is ook zeer klein dat je hier per ongeluk terecht komt. Ook de wijk rondom het treinstation kan wat grimmig aanvoelen. Bovendien heb je, los van het treinstation, hier vrijwel niets te zoeken.

Hoeveel dagen heb je nodig om Napels te bezoeken?

Als je geen uitstapjes maakt naar bijvoorbeeld de Amalfikust of Pompeii en je dus enkel in en rondom het centrum van Napels verblijft, dan heb je ongeveer 3 tot 4 volle dagen nodig om bovenstaande tips te volgen. Wil je ook uitstapjes maken, dan heb je minimaal 5 dagen nodig.

Is Napels duur?

Napels is nog een van de goedkoopste steden in Italië. Zo scoor je al een flinke pizza voor nog geen €5 en ook drankjes als wijn, bier en Aperol Spritz zijn hier vrij goedkoop. Daarnaast zijn accommodaties hier een stuk goedkoper dan in steden als Florence en Rome bijvoorbeeld.

Is Napels gevaarlijk voor toeristen?

Nee, Napels is niet gevaarlijk voor toeristen. Je kunt met een gerust hart Napels bezoeken en als toerist is er niets aan de hand, zeker niet als je in het historisch centrum en in de buurt van de Lungomare blijft.

Wat te doen in Napels centrum & omgeving? 20 leukste tips! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 6017

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.