Roland - D-50 30th Anniversary (2024)

Roland - D-50 30th Anniversary (1)

Ervaar de Roland D-50

Roland - D-50 30th Anniversary (2)

De legendarische “D-50” vroeger…

De D-50 verscheen in 1987 op de markt en was de eerste volledig digitale synthesizer van Roland. Linear Arithmetic (LA) Synthesis, die traditionele subtractieve synthese combineert met harmonisch complexe gesamplede (PCM) golfvormen, bewees zich op vlak van geluid als een enorme doorbraak. En, als eerste performance synthesizer met geïntegreerde DSP-effecten leverde de Roland D-50 instant sounds van studiokwaliteit aan toetsenisten van over de hele wereld.

De D-50 was zijn tijd ver vooruit en combineerde samples met synthese. Dat resulteerde in zeer gevarieerde sounds, gaande van warm analoog naar dynamisch akoestisch tot cutting-edge digitaal; en dat allemaal met de extra sprankel geleverd door de geïntegreerde digitale effecten. D-50 preset patches zoals “Fantasia” en “Calliope” demonstreerden het potentieel van LA-synthese en werden, samen met andere sounds, bekende signatuurklanken in tal van grote pophits uit die periode (en worden vandaag nog steeds door artiesten gebruikt).

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van deze legendarische synthesizer, herdenkt deze pagina de geschiedenis van de Roland D-50, en brengt interviews met enkele van de originele ingenieurs, sound designers en muzikanten die het iconische instrument destijds tot leven brachten. Ontdek hoe het voelde om in 1987 de Toekomst te Ontwerpen…

  • Roland - D-50 30th Anniversary (3)

    D-50 Linear Synthesizer

    De Roland D-50 gebruikte de toentertijd nieuwe Linear Arithmetic (LA) Synthese, die PCM-golfvormen combineerde met subtractive synthese en ingebouwde digitale effecten. Die innovatieve benadering zorgde ervoor dat de D-50 instant sounds van studiokwaliteit leverde aan klavierspelers van over de hele wereld.

  • Roland - D-50 30th Anniversary (4)

    LA Synthesis Basics

    De basis van een Linear Arithmetic (LA) sound zijn de 32 Partials, die georganiseerd worden in Tones (twee Partials per Tone), en de Patches (tot twee Tones per Patch). Vervolgens zijn er Structures, die bepalen of de verschillende Partials PCM-sounds of synthesizer golfvormen spelen. De basis van hoe klanken afgeregeld worden, is geïnspireerd door een vertrouwde analoge subtractieve synthesizer, met elementen zoals TVA (Time Variant Amplifier), TVF (Time Variant Filter met Resonance), LFO, Pitch Envelope en meer.

  • Roland - D-50 30th Anniversary (5)

    Ingebouwde effecten als klanksignatuur

    De digitale effecten van de D-50 waren een baanbrekende feature waar muzikanten meteen wild van waren. Voor de eerste maal klonk een solo synthesizer ‘net zoals een plaat’, met ingebouwde reverb, chorus en EQ die een herkenbare diepte en sprankel toevoegde - zonder de nood aan externe apparatuur. Het geïntegreerde DSP-design produceerde wereldvermaarde sounds zoals ‘Fantasia’ en ‘Soundtrack’, die gebruikt werden bij talloze songs en ook vandaag nog veel bijval kennen.

  • Roland - D-50 30th Anniversary (6)

    Joystick

    Voor het programmeren van Patches en voor performances beschikte de D-50 over een joystick die het mogelijk maakte om in realtime Patch Tone en Partial Balance te bedienen.

  • Roland - D-50 30th Anniversary (7)

    PG-1000 Linear Synthesizer Programmer

    Ook al vonden veel muzikanten en sound designers de interface van de Roland D-50 intuïtief en inspirerend, het programmeren kon nog naar een hoger niveau gebracht worden via de optionele Roland PG-1000 Linear Synthesizer Programmer, die voor zo goed als elke parameter bijhorende fysieke bedieningsknoppen voorzag.

  • Roland - D-50 30th Anniversary (8)

    De Roland D-50 op YouTube

    Als een van de populairste synthesizers uit de geschiedenis zijn er ontelbare voorbeelden van de Roland D-50 op YouTube terug te vinden. Zoek en ontdek het zelf...

De D-50 Legende verteld door de originele ingenieurs

Tadao Kikumoto (Technical R&D Leader van de D-50)

“Roland D-50: Geboren uit de “Idealiteit” inzake de ontwikkeling van creatieve muziekinstrumenten"

Dankzij mijn ontwikkelingservaring met de TR-808 en 909 wist ik dat 90% van alle geluidsidentiteiten gevormd worden tijdens de snelle transformatie van boventonen die voortvloeien uit de eerste aanslag van een noot, tot ongeveer 20 of 30 milliseconden daarna. De sound na de attack is minder belangrijk. Deze denkwijze leidde tot de ontwikkeling van de D-50.

De Yamaha DX7, die toen al op de markt was, toonde zich als een iconische synthesizer, en leverde als basis complexe en anharmonische sounds (die niet bestonden bij analoge synths). De prille versie van onze eerste volledig digitale synthesizer gebruikte korrelige PCM als basis, waarna ik besloot om een intuïtieve en veelzijdige digitale signaalverwerking te implementeren, met behulp van een analoge subtractieve methode. Toch bleef de vraag welk ingrediënt we dienden te gebruiken voor de basis. Als de sound te concreet is, is hij niet veelzijdig. We zochten dus een sound die zo goed als realistisch klonk, maar tegelijk obscuur was. Ik vroeg Eric Persing om raad, die toentertijd bij Roland werkte. En hij zei: “Ik heb een idee, laat het maar over aan mij!” Het resultaat was de geboorte van een “ideale” sound.

Nog een belangrijk punt voor de LA-klankbron is dat we voor de eerste maal in de geschiedenis digitale effecten toevoegden. Niet iedereen binnen het bedrijf wilde die eerst toevoegen, maar we kwamen tot een overeenkomst door Chorus en Reverb te voorzien.

Roland - D-50 30th Anniversary (9)

We mikten op een “realistische” sound, maar we konden daarrond de “ideale” sound creëren.

De TR-808 en TR-909, die lang voor de D-50 ontwikkeld werden, mikten op het reproduceren van een realistische sound. Maar uiteindelijk werd er een nieuwe sound geboren, die eenvoudiger maar sterker was dan de echte drumsounds, zonder daarbij triviaal te worden. Dat is wat ik bedoel met “idealiteit”. Het betekent niet alleen “idee”, maar ook Theory of Forms (Plato), ideaal, verbeelding of creatie. Als je realiteit zou vergelijken met een foto, dan is idealiteit een schilderij.

Daarom is de sound van de D-50 zoals een impressionistisch of abstract schilderij, en is het geen sampler maar een synthesizer. Een echt creatief instrument.

Japanse anime heeft zijn eigen esthetische standaard: grote ogen in een klein gezicht, smalle mond en kin. Het zag er aanvankelijk vreemd uit voor westerse mensen, maar het is tegenwoordig helemaal vertrouwd en geaccepteerd. Esthetische studies, die de esthetische waarden bestuderen, worden tegenwoordig steeds populairder.

Voor mij is de D-50 een meesterwerk, een mijlpaal in de overgangsperiode van analoog naar digitaal. Ik ben trots dat Roland, net zoals vroeger, nog steeds op zoek gaat naar “idealiteit”: vandaag en morgen.

Tot slot wil ik ook mijn grote waardering kenbaar maken voor Eric, Adrian Scott en de ingenieurs die aan dit project gewerkt hebben als creatieve leiders.

We Design The Future.

Roland - D-50 30th Anniversary (10)

Toshio Yamabata (Development Team Leader van de D-50)

“The sound van de D-50: digitaal noch analoog”

De synthese van de D-50 gaf aanleiding tot unieke boventoonelementen dankzij zijn speciale berekeningsmethode. Dat is de reden waarom elke sound van deze machine over zijn eigen unieke ambience en warmte beschikt.

Ik vond dat die boventoonelementen een vorm van ruis toevoegden die we niet kwijt geraakten. Daarom dacht ik eerst dat het product niet levensvatbaar was. Maar tijdens het ontwikkelingsproces werd die ruis een karaktertrek van de D-50. De sounds versmolten perfect met digitale effecten en kregen zo een unieke identiteit. Op die manier ontstond er een warme sound die analoog noch digitaal was.

Voor de D-50 was het normaal om sounds te maken na de ontwikkeling van de hardware. Maar bij de D-50 maakten en evalueerden Eric Persing en Adrian Scott al sounds vanaf het prille begin van het ontwikkelingsproces. Ze verstonden de karakteristieken van de D-50 en creëerden immens veel nieuwe sounds die ik nog nooit eerder gehoord had. In BANK-1 (11-18) brachten we onze favoriete en meest karakteristieke sounds onder als presets. Een van de karakteristieke sounds is “Digital Native Dance”, die een speciale atmosfeer genereert. Het is een PCM-loop die per toeval ontstond. Een ingenieur, die verschillende ingrediënten in één keer wilde gebruiken, combineerde ze allemaal in één loop. Eric (Persing), die toevallig daar was, hoorde dat en zei: “That was nice!”. Niemand weet of de ingenieur het doelbewust deed, of niet. Dat is nog steeds onbekend.

Roland - D-50 30th Anniversary (11)

Kazz Takahashi (Development Engineer van de D-50)

“Gefocust op de Visuele Interface”

Destijds werd Yamaha erkend als de digitale pionier, en werd Roland beschouwd als een “analoog merk”. Het project met de D-50 ging gepaard met grote stress bij het management en het personeel. De ontwikkeling van digitale synthesizers stond synoniem met talrijke prille pogingen en veel kopzorgen. Toch was iedereen het erover eens dat we een nieuw pad aan het vrijmaken waren, en dat we verder konden werken.

De meeste digitale synthesizers uit die periode hadden geen druk- of draaiknoppen die intuïtief bediend konden worden. En een “info display” was zowat de industriestandaard. Het was erg moeilijk om sounds te maken via die kleine schermpjes en ongebruikelijke parameters, waarvoor je diep in directory's moest graven. Daarom voorzagen we de D-50 van andere visuele en fysieke interfaces, zoals de joystick en de “PG-1000” Programmer. De joystick maakte het mogelijk om twee parameters parallel te bedienen tijdens het spelen. Deze creatieve tool resulteerde in de geboorte van onverwachte sounds.

Ik was heel blij om commentaren te horen zoals “Oh, het is een Roland-achtige synthesizer”. Ik haalde heel wat voldoening uit mijn deelname aan dit project. En het is een grote eer om deel te hebben mogen nemen aan de ontwikkeling van de historische eerste digitale synthesizer van Roland. De D-50 is een geweldige machine die een ongebruikelijke en warme sound produceert. Probeer hem zeker eens uit wanneer je de kans hebt.

Roland - D-50 30th Anniversary (12)

Eric Persing

(Originele D-50 Sound Designer)

De unieke sounds en de commercieel succesvolle virtuele instrumenten van Eric Persing worden onafgebroken gebruikt door topproducers van over de hele wereld, en zijn te horen op duizenden grote albums, Oscar-winnende films, populaire tv-reeksen en soundtracks van videogames. Van de originele “Hoover” tot “Digital Native Dance” en nog veel meer: Eric heeft enkele van de meeste iconische sounds uit de elektronische muziekgeschiedenis gecreëerd.

Als Chief Sound Designer bij Roland van 1984-2005, was Persing zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling van de sleutelsounds van verschillende populaire Roland-synthesizers, samplers en grooveapparaten: van de vintage Jupiter en JX-serie, tot de legendarische D-50, D-70, JD-800/990, S-serie samplers Fantom serie, de V-Synth en nog veel meer.

Persing is vandaag het best bekend als stichter en creatief directeur van Spectrasonics, zijn bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van baanbrekende software instrumenten, waaronder de prijzenwinnende Keyscape®, Atmosphere®, Stylus RMX®, Trilian®, en hun topmodel de Omnisphere® synth.

Eric zijn levenslange liefde voor creatieve processen vormt de drijvende kracht achter zijn zoektocht naar muzikale uitmuntendheid.
Bekijk de Film

Roland - D-50 30th Anniversary (13)

Adrian Scott

(Originele D-50 Sound Designer )

Adrian Scott behoort tot een zeldzame groep muzikanten. Hij heeft meerdere carrières samengevoegd als performer, muzikaal directeur, schrijver, producer, demonstrator en sound designer.

Zijn credits lezen als een tijdslijn in de populaire muziekgeschiedenis. Hij tourde de wereld rond met legendarische groepen zoals Air Supply en Little River Band, en was muzieksupervisor bij tal van Australische acts waaronder Kylie Minogue.

Adrian is ook meer dan 30 jaar betrokken bij Roland. Hij begon als demonstrator, verhuisde dan naar R&D en het creëren van sounds. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Roland-synthesizers, en heeft klankbijdragen geleverd aan de ontwerpen van tal van Rolands meest geliefde en gevierde synthesizers en sequencers, waaronder de legendarische D-50.

Bekijk de Film

Roland - D-50 30th Anniversary (14)

De D-50 legende verteld door de originele artiesten

De legendarische “D-50” VANDAAG...

Fast-forward >> 30 jaar later: de legendarische D-50 keert vandaag terug als een software synthesizer op Roland Cloud, dankzij de krachtige nieuwe Digital Circuit Behavior (DCB) modeling technologie van Roland. Alleen Roland kan elke nuance van de originele D-50 vatten, tot en met de speciale “boventoonruis” die zijn unieke warme en rijke karakter creëert. Lees verder en ontdek hoe je de D-50 vandaag kunt uitproberen.

D-50 herboren met DCB-technologie

Kenji Sato (DCB Developer)

Ik had de leiding inzake de software-reproductie van het klankformaat van de D-50. Daarbij bleef ik zo dicht mogelijk bij het origineel. Voor de nauwkeurige programmering baseerde ik me op het spec sheet van de IC (geïntegreerd circuit) chip die in de originele D-50 gebruikt werd. Ik bestudeerde de broncode van de CPU en controleerde gaandeweg tijdens mijn werk alle output-golfvormen. Hierdoor kon ik de klankgenerator van het originele instrument reproduceren. De interne berekeningen van de D-50 nauwkeurig reproduceren, was ontzettend moeilijk. Maar ik ben nu overtuigd van de kwaliteit, zelfs na het aangaan van verschillende uitdagingen.
Ik kijk ernaar uit om in de toekomst nog meer legendarische Roland-synthesetechnieken via DCB te reproduceren.

Ervaar de nieuwe D-50 met Roland Cloud

Bezoek www.rolandcloud.com en begin aan je gratis 30 dagen durende proefperiode. Zo kun je vandaag nog de nieuwe DCB-aangedreven D-50 software synthesizer bespelen. Toetreden tot Roland Cloud is snel en makkelijk. Eenmaal je toegetreden bent, kun je genieten van de legendarische D-50 op je desktop, evenals verschillende andere legendarische en compleet nieuwe Roland synthesizers. Allemaal beschikbaar via een goedkoop maandelijks abonnement. *Click here to see instruction guide.

Roland - D-50 30th Anniversary (24)

ONTDEK DE ROLAND CLOUD

Roland - D-50 30th Anniversary (25)

We stellen de D-05 voor: de nieuwste aanvulling binnen de Roland Boutique Serie

Roland Boutique is een wereld van instrumenten die bij elektronische muziek zorgen voor creatieve inspiratie door verder te bouwen op de legendarische klanken van vroeger met een workflow die past bij de moderne producer en muzikant.

De klank van ieder instrument is immens en iconisch, waarbij elke originele inspiratie een solide basis vormt om op voort te bouwen. De compacte, draagbare vormfactor van Roland Boutique laat onmiddellijke creativiteit toe — of je nu live op een podium speelt, productiewerk doet in je studio of componeert puur voor het plezier — Roland Boutique levert een krachtige sound, overal.

De D-05 Linear Synthesizer is het nieuwste Roland Boutique instrument. De iconische sound van de D-50 werd perfect gereproduceerd via de combinatie van originele PCM-samples en DCB-technologie, die voor de eerste maal gebruikt wordt in de Roland Boutique reeks. De D-05 opent Linear Arithmetic Synthesis voor een Nieuwe Generatie

BEKIJK DE D-05 PRODUCTPAGINA
Roland - D-50 30th Anniversary (27)
Roland - D-50 30th Anniversary (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6066

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.